RECEPT Ratatouille uit de oven

RECEPT In het kader van de Nationale Week Zonder Vlees plaats ik een week lang elke dag een heerlijk vegetarisch recept! Met voor dag twee een verwarmende ratatouille uit de oven!

Een mooi recept voor koude dagen. Door dat het geheel in de oven is geweest mengen de smaken goed en worden ze intenser. Dit gerecht kan worden geserveerd met een salade. Ik heb het recept uit het mooie kookboek VEG, een echte aanrader voor lekkere vegetarische (en veganistische) recepten!

Ratatouille uit de oven (voor 4 personen)
Ingrediรซnten:
– 2 uien
– 2 rode, oranje of gele paprika’s, gehalveerd, steeltjes en zaadjes verwijderd
– 400 gram courgette
– 1 grote aubergine (ongeveer 350 gram)
– 5 eetlepels olijfolie
– zeezout en versgemalen zwarte peper

Voor de tomatensaus:
– 2 eetlepels olijfolie
– 3 teentjes knoflook, in dunne plakjes
– 2 x 400 gram pruimtomaten uit blik, in stukjes, steelaanzetten en velletjes verwijderd
– 1 laurierblad
– takje tijm
– snufje suiker

Garnering:
– handje oregano- of tijmblaadjes gesneden

Bereiding:
Verwarm de oven voor op 190 ยฐC / gasstand 5. Snijd de uien in dikke ringen. Snijd de paprika’s in blokjes van 2-3 cm. Als de courgettes erg dik zijn, halveer ze dan in de lengte voor je ze in dikke plakken snijdt. Snijd de aubergine in blokjes van 2-3 cm.

Doe de groenten in een grote braadslede, voed olijfolie en veel zout en peper toe en roer alles goed door elkaar. Zet dit drie kwartier in de oven, tot de groenten gaar en geslonken zijn en beginnen te bruinen.

Maak intussen de tomatensaus. Verhit de olijfolie in een grote koekenpan op middellaag vuur. Voeg de knoflook toe, laat deze zachtjes een minuutje bakken zonder bruin te worden en doe er dan de tomaten en het sap, het laurierblad en de tijm bij. Laat dit 45 minuten zachtjes sudderen, roer elke 15 minuten; prak de tomaten fijn met een vork. Als je een dikke pulpsaus hebt, breng je deze op smaak met zout, peper en een snufje suiker.

Als de groenten gaar zijn voeg je de tomatensaus toe. Vermeng alles en zet dit nog 10 minuten terug in de oven, tot de saus borrelt en een heerlijke geur verspreidt. Roer de tijm of oregano er door.

Geniet ervan!

 

One Reply to “RECEPT Ratatouille uit de oven”

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s